My computer Plato is having a technical issue.

One of the main computers which I’ve been using, that is named ‘Plato’, that was running Debian / Stretch, has experienced a major technical problem. When I got home this afternoon, I found it was not running. And, when I pushed the power button, it did not turn on.

A basic, automatic idea which would pop into people’s heads is, ‘The power-supply burned out.’ If the only task which lies ahead really was, to replace the power supply, I’d have it easy. This is a tower-computer from the year 2011, with a Sabertooth X58 motherboard.

  • The correct power-supplies for this old MB may have become hard to find,
  • Even if I had a replacement power-supply, it would be very cumbersome to replace because the harnesses of the present one loops behind too many recessed compartments, within the case.

The only thing I’ve done so far, is to perform a diagnostic test. I disconnected all the jacks between the power-supply and the MB, and retried the power button. My purpose behind that was, the idea that modern power supplies will refuse to turn on, if they sense a short-circuit between their load, and ground. Thus, if the power supply had been able to resume, with the MB disconnected, I’d know it was the MB, and I’d also know there’s no point in replacing the power-supply. But thankfully, the power-supply also did not power up like that. So I reconnected the power-supply to the MB.

So as it stands, I don’t know the best way to proceed, but am without the use of that trusty computer for now.

(Update 2/7/2019, 14h15 : )

One reason this apparent loss is unfortunate is the fact that, being my only Debian / Stretch computer, that computer was also the only one, which had “SageMath” installed and working on it. So my available Computer Algebra Systems are reduced to “Maxima” and “Yacas” for now.

(Update 2/9/2019, 18h50 : )

Actually, I’ve learned that my so-called diagnostic test was pointless. The power button these days, does not have a direct connection to the power-supply, to signal that the power-supply should turn on. The power button has its connection to the M.B., which tells the power-supply to turn on. Therefore, with the M.B. disconnected from the power-supply, there was no way for the power-supply even to get the signal, to turn on.

A personal friend of mine has lent me a power-supply tester, so that I’ll next be able to test that more properly. And, hoping that it is just the power-supply which is faulty, I’ll look into replacing it.

(As of 2/7/2019, 14h15 … )

Continue reading My computer Plato is having a technical issue.